BIO Bogdănița

BIO Bogdănița
Persoana de contact: 
Ursu Anca-Elena
Limbi vorbite la ferma: 
Română, Engleză, puțin germană.
Descrierea zonei: 
Comuna este aşezată în partea de sud a judeţului Vaslui la 30 Km nord de municipiul Bârlad. ( Se poate ajunge și din Vaslui). Din punct de vedere fizico – geografic comuna se află în partea sudică a Podişului Central Moldovenesc şi se caracterizează printr-un teren deluros de podiş, relieful fiind format din culmi paralele cu direcţia generală nord – sud, formate din dealuri lungi, mai înalte în partea nordică. La umbra copacilor din pădure te poti relaxa privind o panoramă a satului. Este un sat micuț, majoritatea tinerilor au plecat însă oamenii ce au mai rămas dau măreție locului. Încă se mai găsesc prin zonă acei oameni care vin veseli la 8 dimineața și fac din muncă o plăcere!
Ce se cultiva la ferma: 
Cultivam legume în spații protejate și în câmp în funcție de sezon și cerințe: cucurbitacee, solanacee, rădăcinoase, plante aromatice/ medicinale ghiveci/câmp. În perioada de conversie avem 15 ha lucernă, an II. În gospodărie avem pomi ca meri, pruni, caisi, peri, ciresi. Animale: 2 vaci, pui, 2 porci, o pisică Tomi și pe Laica- un Aschi ambii dornici de joaca.
Dimensiunea fermei: 
Ferma Bio Bogdănița este un asamblu de 3 societăți: Prima certificata pe bio din 2011 cu 1 ha solarii și 1.3 ha câmp cu instalație de irigat prin picurare. A doua cu 10 ha in conversie * an 2* 30 arii cu solarii si in rest campul e pregatit pentru legume. A treia de 20 ha in conversie * an2* destinat fânețelor.
Luni in care se accepta voluntari: 
În acest an (2018) acceptăm voluntari doar mai-septembrie. Din 2019 va fi pe parcusul anului.
Activitatile voluntarului: 
Specificul fermei este programul flexibil și diversitatea lucrarilor. Se poate lucra în câmp sau în solarii dimineața și seara ( lucrari întreținere culturi/ recoltare) , la ambalat, la preparat zacuscă, bulion, suc de roșii și diverse salate din legume. Ne propunem pana in vara achizitonarea unei prese de ulei pentru plantele aromatice/medicinale si va fi un prilej bun pentru voluntari sa invete remedii naturiste si vada cum se fac uleiurile esentiale.
Cazare: 
Dispunem de 2 rulote ( 4 locuri) cu o mini baie baie, un aragaz, frigider, ghiuvetă. Se lucreaza la o casuta pentru turisti si viitori voluntari . Momentan suntem studenti si nu dispunem de timpul si resursele necesare sa ne ocupam strict de locul de cazare. La Bogdănița este casa parintească unde se poate face baie, se mănâncă și pot petrece serile povestind, jucând catan, cărți, sah cu bunica s.a.
Dieta: 
Nu există o dietă specială. Meniul se face în comun acord cu voluntarii și impreună cu ei.
Cateva cuvinte despre familie: 
Familia are 7 membri. Eu sunt Anca, fata crescută la țară cu terci de urzică. Momentan sunt în primul an la master la Horticultura ecologică. Mai am 2 frati, unul mai mic care se ocupă cu albinele și unul mai mare care e cu treburile gospodărești. Tata e cel care a lasat dreptul pentru agricultură și pentru a oferii locuri de muncă cetățenilor. Mama e bliotecar și e o fire foarte răbdătoare și calculată. Bunica e mai zurlie, care umblă ca titirezul prin curte ba” la porci, ba la găini. Iubitul meu, student în anul 1 la master Producere de semințe și material săditor. El e pasionat de pomi și viticultură. El ardelean, eu moldoveancă dorim să împărtășim din experiența noastră celor doritori. Includem în familie asociații fără de care nu ne descurcam să facem acest RAI și restul prietenilor care ne calc pragul ;)
Animale de companie: 
O pisică Tomi și Laica, un Aschi jucăuș.
Alte mentiuni: 

Am descoperit recent acest site și ne bucurăm că avem ocazia să împărtășim și cu alți oameni pasiunea noastră pentru agricultură.