Diribao

Diribao
Persoana de contact: 
Radu Iliescu
Limbi vorbite la ferma: 
Româna (nativ), Engleză – foarte bine, Franceză – excelent, Spaniolă – foarte bine.
Descrierea zonei: 
Ferma Diribao este localizată într-o regiune deluroasă din județul Cluj, Transilvania. Ferma este situată la cca. 8 kilometri de centrul comunei, la marginea unui cătun de cca. 100 de persoane. Zona este ferită de trafic (cele mai frecvente vehicule sunt căruțele trase de cai), este foarte liniștită și se află lângă imașul comunei (ca urmare, fondul sonor al vitelor și talăngilor este asigurat pe tot parcursul zilei). Zilele de vară sunt calde, uneori caniculare, iar nopțile sunt răcoroase. Terenul pe care îl utilizăm la acest moment se prezintă astfel: 2,6 hectare pentru gospodărie, livadă tânără (al doilea an) și pășune – în regim de proprietate, 1,2 hectare pentru cultură furajeră (lucernă) – în regim de proprietate, 2,3 hectare pentru culturi principale (porumb+fasole+dovleci, sfeclă furajeră, ovăz) – în regim de arendă.
Ce se cultiva la ferma: 
1 cal, 4 vitei, oi, zeci de iepuri, 6 perechi de porumbei, porcusori, gasti, gaini si curcani. Cultivarea furajelor pentru animale se face in ferma prin: fan, trifoi, lucerna, secara, floarea soarelui. Avem totodata 70 m2 de sere si 400 m2 de gradina de legume.
Dimensiunea fermei: 
3,8 ha + 2,3 ha în arendă.
Luni in care se accepta voluntari: 
Tot anul.
Activitatile voluntarului: 
Anul acesta dorim să continuăm construcția casei mari – în tehnică de cob + zidărie de butuci (cordwood), astfel că activitățile principale în timpul zilelor însorite de vară vor fi prepararea cobului și tencuitul. De asemenea, vom avea numeroase activități agricole și gospodărești de bază: hrănim și îngrijim animalele, plantăm, cosim (pe rouă, când cântă coasa-n iarbă!), culegem și folosim stuful, facem diverse lucrări simple de dulgherie, aplicăm mulciul, scoatem și cărăm apă, gătim (și adesea gătim chiar bine :) ). Putem “preda” sau împărți aceste activități cu voluntarii, în funcție de preferințele și interesele fiecăruia dintre ei. La Diribao, ziua se sfârșește cu apusuri spectaculoase și povești în jurul focului până când ne fură somnul.
Cazare: 
2 – 4 locuri în căbănuța de cob și butuci de 4 x 4 metri pe care am ridicat-o în anul 2013. Corturi – vă rugăm să aduceți propriul cort și sac de dormit. Dacă nu aveți, putem face noi rost de unul sau îl puteți împărți cu alți voluntari. Nouă ne place mai mult decât orice dormitul în sac, pe baloturi de paie, cu fața în sus, la cerul plin de stele. Orchestra de greieri cântă în fiecare noapte :) Utilizăm o toaletă uscată cu compost și duș solar. Semnalul telefonic variază, în funcție de rețea. Avem semnal bun pe vârful dealului, la cca. 150-200 de metri de casă. Deocamdată, nu avem nici o sursă de curent electric constant.
Dieta: 
Consumăm deopotrivă legume și carne, ouă, lapte și brânză – numai din surse locale și de încredere.
Cateva cuvinte despre familie: 
Pe parcursul sezonului de voluntariat, Radu (profesor de limba franceză) va fi mereu prezent, uneori împreună cu soția (traducător din mai multe limbi) și cei trei copii. Din când în când, Silviu (sportiv) și Cristina (economist) aterizează și stau cu săptămânile. Prietenii – care sunt cel puțin la fel de simpatici ca noi – ne vizitează din când în când. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai mare veselia.
Animale de companie: 
Avem un dulău ciobănesc mioritic (cu nume grecesc, antic) și două cățelușe – una, ciobănesc Belgian – Malinois (cu nume de brand de haine) și una ciobănesc de Bucovina (cu nume de operă celebră). :)
Alte mentiuni: 

În zilele calde de vară, bem bere (inclusiv pentru hidratare, dar nu numai, oameni suntem), câteodată un pahar de vin seara și, în special în zilele mai reci și ploioase, palincă (inclusiv pentru încălzire, dar nu numai). Bem cu măsură și nu ne plac excesele. Evident, respectăm preferințele alimentare ale voluntarilor.

Diribao este numele de cod pentru o viitoare comunitate de neo-țărani situată într-o zonă aproape părăsită la ora actuală. Diribao nu este doar o comunitate bazată de interes, ci o comunitate de la inimă la inimă, o comunitate care dorim să devină cât mai repede autosuficientă pe termen nedefinit, departe de paradigma vieții hipermoderne. Diribao este numele de cod al unui vis colectiv pentru care muncim de câțiva ani și vom munci până când nu vom mai putea. Dacă împărtășești același vis al simplității, frumuseții și libertății, s-ar putea să vii la noi ca voluntar și să pleci ca prieten. Te așteptăm!