Hardic Perma

Hardic
Persoana de contact: 
Ciubotaru Dan Paul
Limbi vorbite la ferma: 
Romana, Engleza, putina Franceza si ceva Spaniola.
Descrierea zonei: 
Inceputul muntos al Carpatilor Orientali, cu o altitudine de aprox 480 metri, zona Bucovinei, aproape de granita cu Ucraina. Este o zona masiv impadurita cu molid, brad, pin, carpen, fag, arin. Fiind zona de munte, gasim predominant izvoare cu apa potabila, paraie, lacuri. La 1 km de ferma se afla o rezervatie naturala cu ursi, lupi, porci mistreti si caprioare. Cel mai apropiat sat se afla la 5 km distanta, drum forestier existent.
Ce se cultiva la ferma: 
Acesta este primul an cand am plantat gradina terasata/crater, in principiu porumb, cartofi, sfecla, diferite tipuri de pastai si fasole, ceapa etc. Avem si o livada cu meri, peri, pruni, ciresi, 1 almond, nuci, aluni si diverse tipuri de zmeura, afine, mure, merisor, coacaze, goji. Planuim ca mai multi pomi sa fie plantati in acesta toamna. La ferma exista si un lac de munte, in care avem pastrav si cateva specii de crap fitofag. In viitorul apropiat vor urma capre si rate
Dimensiunea fermei: 
Putin sub 1 hectar.
Luni in care se accepta voluntari: 
August, Septembrie si posibil prima jumatate a lui Octombrie.
Activitatile voluntarului: 
Avem nevoie de ajutor sa construim un hambar de depozitare/sura, taiat lemne pentru foc, cosit iarba, obisnuitul lucru la gradina de legume, de mulcit pomii, avem in proiect construirea unei gradini tip forest garden, de granit pestii, gatitul meselor care se face prin rotatie.. sau la alegere.
Cazare: 
O rulota cu 2 paturi, capacitatea pentru 4 persoane. Daca preferati, puteti veni si cu cortul dvs sau avem noi un cort de 4 persoane.. corturi putem face rost mai multe daca e nevoie. Casa este in constructie deci nu se poate locui in ea. Apartamentul proprietarului se afla in Radauti, la 17 km de ferma. Din cand in cand se va putea folosi pentru dusuri, spalat unele haine etc.
Dieta: 
Gatim si mancam vegetarian dar nu excludem si alte preferinte daca acestea sunt discutate si stabilite in prealabil.
Cateva cuvinte despre familie: 
Dan este lupul singuratic care locuieste mai tot timpul la ferma. Dupa 18 ani de locuit in afara Romaniei s-a decis sa revina pe pamantul natal pentru a-si urma visul: o ferma stabilita pe principiul permaculturii.
Animale de companie: 
Pisicile vecinului.. dar sunt binevenite si alte animale.
Alte mentiuni: 

Lucram la continuarea proiectului unei ferme de Permacultura, proiect inceput in anul 2015. Aici puteti invata cum sa va construiti o casa ecologica (cu exceptia beciului la care o parte din temelie e din beton), cum sa va cultivati si intretineti gradina + livada, cum sa va gospodariti propriul lac si multe altele. Pana in prezent am 'construit' un lac/iaz pentru pastrav, o gradina tip tersa/crater pe unul din peretii laterali ai iazului, am plantat livada, am demontat o sura din lemn pe care am adus-o barna cu barna, aceste barne vor fi folosite la structura de lemn a acoperisului viitoarei case. Casa va fi construita din saci de pamant conform tehnicii SuperAdobe (de arhitectul Nader Khalili). Acoperisul va fi din sindrila/dranita, proiectam o soba racheta si o terasa cu vedere la lac. Peste parau avem o padure veche si putreda.. urmeaza sa implementam o gradina-forest. Cautam sa formam o echipa activa cu un interes in permacultura. Va putem invata tehnici de design al fermelor si implementarea iazurilor cu vedere la piscicultura. Va putem oferi sfaturi si ‘ceva teme acasa’ cu studii conform planurilor si intereselor dvs. O buna parte din aceste experiente le puteti acapara doar lucrand in acest domeniu, va asteptam cu drag iar totodata de ce nu, sa invatam ceva nou si de la viitorii voluntari. Voluntarii sunt rugati sa stea cel putin 2 SAPTAMANI, o buna parte din aceste experiente le puteti acapara doar lucrand in acest domeniu, iar asa veti avea ocazia sa acumulati atat cunostinte teoretice cat si cunostinte practice. Va asteptam !