Întrebări Frecvente

Cine poate deveni un voluntar WWOOF România?

Voluntarii pot veni din România sau din orice altă țară și regiune. În general, voluntarii ar trebuii să fie capabili să depună efort fizic prin activități cum ar fi: plantatul, recoltatul, producere de compost, muls, îngrădit sau hrănirea animalelor. Totuși, unele ferme gazdă acceptă și WWOOFeri care preferă activități non-agricole, cum ar fi muncă birocratică, îngrijirea copiilor, dezvoltarea unei pagini pe internet sau ajutor în vânzarea produselor.

Un factor important este ca voluntarii să fie deschiși la un mediu nou și adaptabili la noi situații. WWOOFerii ar trebui să aibă experiență în munca fizică și în călătorit. Voluntarii sub 18 ani trebuie să fie acompaniați de un părinte sau tutore legal.

Pentru voluntari din România (doar cetățeni Români), taxa de membru este de 5 Euro. Un scop al programului WWOOF România este de a genera interes asupra practicilor tradiționale și agroecologice din România. Totodată, dorim să încurajăm voluntariatul în România. Astfel avem o taxă diferențiată.

Pentru voluntari internaționali (care nu sunt cetățeni Români), taxa de membru este de 20 Euro.

Calitatea de membru WWOOF România durează 1 AN. Taxa de membru se poate achita doar printr-o donație PayPal (www.paypal.com) – pentru achitarea taxei nu este necesară crearea unui cont pe PayPal. Un membru de voluntar WWOOF România are dreptul să acceseze lista on-line de ferme gazdă timp de UN AN. După un an de la data creării contului de membru, acesta se va deactiva automat, iar utilizatorul are dreptul de a prelungi contul de membru printr-o nouă donație. WWOOF România nu oferă rambursări pentru donațiile făcute.

Odată cu crearea și activarea unui cont de membru voluntar WWOOF România, membrul va primi un nume de utilizator prin e-mail, care alături de parola aleasă, se poate folosi pentru accesarea listei de ferme gazdă WWOOF România. Astfel, voluntarul poate să contacteze fermele gazdă din lista on-line și să înceapă aranjamentele voluntariatului.

Care sunt condițiile la o fermă gazdă?

A fi WWOOFer pretinde ca voluntarul să contribuie la munca din cadrul fermei dar și accesul la un schimb de experiență cultural cu comunitatea si mediul rural.

Programul zilnic al unui voluntar depinde de necesitățile individuale ale unei ferme gazdă, dar și de interesul personal și aptitudinile voluntarului. În general, programul unui voluntar ar trebui să cuprindă 4-8 ore pe zi și cel puțin 5 zile pe săptămână, dar întotdeauna luând în considerare necesitățile din cadrul fermei.

Voluntarul va fi tratat ca un oaspete pe fermă, va avea un loc de dormit (care poate varia de la o casă pentru oaspeți până la un loc de cort) iar mesele vor fi asigurate de către ferma gazdă. Voluntarii NU TREBUIE să plătească pentru cazare sau hrană, este dreptul lor dobândit prin efectuarea muncii la fermă. Totodată, voluntarii NU TREBUIE să accepte bani de la ferma gazdă. Este foarte important de reținut, că atât voluntarul cât și ferma gazdă va fi exclusă din program în cazul în care se întâmplă tranzacții financiare între cei doi (De exemplu: remunerații monetare pentru servicii oferite de părți - cazare, masă, munca depusă - împrumuturi de bani).

Care sunt pasii care trebuie sa îi parcurg pentru a aplica la o fermă gazdă?

1. ÎNREGISTRARE PE PAGINA DE INTERNET WWOOF ROMÂNIA

Primul pas este de a te înregistra folosind butonul "Înregistrare" care se poate găsi pe partea dreapta-mijloc a paginii de internet www.wwoof.ro. Astfel va apare o pagină dedicată înregistrării pentru a deveni membru voluntar WWOOF România.

În câmpul "E-mail" trebuie introdusă o adresă de e-mail validă. Acest e-mail ar trebui să corespundă cu cel pe care o să îl folosești în comunicările viitoare cu fermele gazdă și coordonatorii WWOOF România. E-mailul înscris nu va fi făcut public și va fi folosit pentru recuperarea parolei sau pentru comunicare în cadrul programului WWOOF România.

În câmpurile dedicate parolei trebuie să definești o parolă și să o confirmi.

La câmpul ”Naționalitate” trebuie să alegi țara ta de proveniență. Este foarte important să alegi o țară a cărei cetățean ești. De exemplu: un voluntar cu un document de identitate emis în România poate să aleagă țara România, dar un voluntar cu un document de identitate Franceză nu poate să aleagă ca și naționalitate România, doar dacă are și cetățenie Română.

În câmpul ”Aplicație” trebuie să încarci documentul ”Aplicație pentru Voluntar WWOOF România” completat. Un model al acestui document se poate descărca aici (link la documentul în Română). Atenție: sistemul nostru on-line acceptă doar documente de tip: doc, docx, odt sau pdf. Te rugăm să nu încărci ca și aplicație, o simplă poză sau alte informații care nu sunt definite în Aplicația pentru Voluntar WWOOF România. După selectarea aplicației, apasă butonul ”Upload” și așteaptă până ce documentul ales de tine este încărcat.

Câmpul ”CAPTCHA” reprezintă o măsură de securitate. Sunt multe programe pe internet care încearcă să se înregistreze și să extragă informații private de pe pagini de internet. Astfel, ca să dovedești că ”ești uman”, trebuie să răspunzi la o simplă întrebare matematică.

Înregistrarea se termină odată cu apăsarea butonului ”Înregistrare”.

2.ACTIVAREA CONTULUI ÎNREGISTRAT PRIN PAYPAL

După înregistrare vei fi dus pe pagina de activare a contului de membru nou creat. Pentru a activa contul tău, și pentru a accesa lista de ferme gazdă, trebuie să donezi prin PayPal (www.paypal.com) taxa de activare (5 Euro pentru Voluntari români, 20 Euro pentru Voluntari internaționali). Important de reținut: nu trebuie să îți creezi un cont PayPal pentru a efectua tranzacția.

Activarea contului îți permite să vizualizezi datele de contact ale fermelor gazdă și te va ține la curent cu activitățile și schimbările din cadrul programului.

Totodată, dacă îți uiți parola, o poți recupera oricând accesând câmpul ”Forgot password” de pe pagina principală. După ce îți introduci adresa de email, vei putea să îți redefinești parola.

Dacă un cont înregistrat nu se activează în 48 ore, acesta va fi șters în mod automat. Activarea este ulimul pas în procesul devenirii de membru voluntar WWOOF România.

3. ALEGEREA UNEI FERME GAZDĂ

De fiecare dată când dorești să accesezi contul tău, te poți autentifica cu NUMELE DE UTILIZATOR primit și PAROLA definită de tine. După autentificare navigează pe pagina LISTA FERME, și în fiecare descriere de fermă gazdă vei găsi datele de contact ale fermei. Totodată, pe harta alăturată listei de ferme, vei putea să cauți și locația fermei dorite, iar prin deschiderea unei intrări de pe hartă vei putea vizualiza și câteva fotografii reprezentative despre aceasta.

4. SCRIE UN E-MAIL FERMEI/FERMELOR GAZDĂ

Scrie un email fermei/fermelor gazdă alese de tine, exprimând interesul tău de a voluntaria la ele. În email:

4.a. Scrie în subiect: Aplicație Voluntar WWOOF România

4.b. Introduce în Carbon Copy (CC:) adresa noastră de email: wwoofromania@gmail.com

4.c. Atașează documentul Aplicație pentru Voluntar WWOOF Româniacompletat de tine

În momentul comunicării cu Fermele Gazdă și completării Aplicației de Voluntariat, te rugăm să înțelegi că familiile gazdă își deschid casele unor oameni încă necunoscuți. Astfel, este foarte important să creezi un sentiment de deschidere și încredere: scrie mai mult despre interesele și aptitudinile tale și adaugă o poză în aplicația ta. Dacă ai și alte conturi sau profiluri online, poți crea o impresie bună prin adăugarea unor linkuri la aceste descrieri (facebook, couchsurfing, linkedin). Te rugăm să trimiți mesajele tale Fermelor Gazdă cu cel puțin 4 săptămâni înainte de începerea planificată a voluntariatului.

5. Fermele Gazdă CONTACTEAZĂ VOLUNTARUL dacă sunt interesați și au locuri disponibile.

Te rugăm să fii răbdător, în general sunt multe de făcut în cadrul unei ferme. Poți să alegi să contactezi mai multe ferme gazdă, dar după ce ai căzut de acord cu o fermă gazdă (sau mai multe), nu uita să notifici celelalte gazde contactate despre decizia ta.

6. DISCUTĂ TERMENII VOLUNTARIATULUI

Înainte să te decizi și să îți faci bagajele către o fermă, trebuie să cădeți de acord cu detaliile voluntariatului. Este important să fie clarificat:

6.a. Care este durata voluntariatului

6.b. Când vei ajunge la fermă

6.c. Cum vei ajunge la fermă (sau unde te întâlnești cu Gazda)

6.d. Detaliile cazării și dieta

6.e. Care sunt muncile gospodărești în care vei oferi un ajutor

6.f. Numărul de ore și zile care le vei lucra într-o săptămână.

7. ALTE CONSIDERAȚII:

VIZE – WWOOF România NU POATE OFERI și NU VA FACE DEMERSURI pentru oferirea de vize. NU cere Fermei Gazdă să te ajute cu aranjarea vizei.

ACCIDENTE/ASIGURAREWWOOF România NU SE FACE RESPONSABIL pentru eventuale accidente sau injurii care se pot întâmpla pe fermă. Voluntarii sunt încurajați să fie responsabili, să lucreze cu grijă și să nu accepte preluarea unor activități care sunt peste capacitatea sau aptitudinile lor.

ASIGURARE DE CĂLĂTORIE – Voluntarii ar trebui să își facă o asigurare de călătorie, WWOOF România nu oferă consultanță pe asigurări și nu emite asigurări.

SFATURI PENTRU VOLUNTARI

Câteva aspecte practice care am dori să le evidențiem:

 • Dacă contactezi o fermă prin telefon, te rugăm să o faci intr-o oră rezonabilă (nu prea devreme și nu prea târziu). De asemenea, ține cont de fusul orar (România este GMT +2).

 • Te rugăm să fii respectuos când comunici cu gazda și vorbește despre interesele și aptitudinile tale.

 • Ține fermele gazdă la curent cu planurile tale, dacă gazdele răspund la e-mailul tău dar tu ți-ai găsit deja o altă fermă, comunică asta și cu fermele gazdă care așteaptă o confirmare de la tine.

 • Ține minte că în medie un WWOOFer trebuie să voluntarieze 4-8 ore, dar acest interval este foarte relativ.

 • Te rugăm să respecți perioada minimă și maximă de ședere, convenită cu ferma gazdă.

 • Verifică cu atenția dieta disponibilă la fermă, vei mânca împreună cu gazdele, sau cel puțin ce este cultivat/crescut la fermă.

 • Depinzând de activitățile convenite cu gazda, gândește-te să îți impachetezi mănuși de lucru, cizme/încălțăminte adecvată, haine care se pot murdări și o pălărie (contra insolației).

 • În discuțiile cu ferma gazdă, nu uita să întrebi dacă trebuie să ai la tine un sac de dormit (cazarea opate varia de la dormitor în casă, la șura cu fân, rulota sau cortul din grădină).

 • Datorită programului aglomerat la fermă (mai ales primăvara și toamna), încearcă să îți trimiți aplicațiile de voluntariat cu O LUNĂ în avans.

Sfaturi de călătorie:

Iată câteva sfaturi pentru a călători spre și în România:

Călătorind spre România din SUA și Europa de Vest:

Dat fiind că cei mai mulți voluntari vin din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, mai jos sunt prezentate câteva informații de călătorie:

 • Puteți zbura spre România cu mai multe companii aeriene low-cost ca: Wizz Air (în cele mai multe aeroporturi din România), EasyJet și RyanAir (până în Budapesta, Ungaria iar de acolo se poate călători spre România cu microbuze sau trenul).

 • Orașele mari din România au aeroport, lista lor o găsești aici.

 • Există multe autobuze și trenuri care vin din Budapesta, Ungaria spre România. Se poate ajunge în țară și prin Serbia sau Ucraina, dar nu recomandăm.

Călătorind în România:

 • Mersul trenurilor din România se poate găsi aici (doar în Română).

 • Pentru călătorii internaționale, recomandăm pagina de internet www.bahn.de, este accesibilă în mai multe limbi și poate oferi informații despre toate trenurile din Europa.

 • Mersul autobuzelor din România se poate găsi aici, dar nu întotdeauna este precisă așa că recomandăm să suni la autogările interesate.

 • Există și varianta de a călători cu microbuze și curse ocazionale, dar recomandăm să abordați această variantă cu atenție.

 • Auto-stopul, sau ocazia este încă o metodă des folosită în România. Siguranța depinde întotdeauna de conducător. Recomandăm să folosești auto-stopul cu grijă, mai ales dacă călătorești singur sau nu vorbești limba. În România, este o practică comună să plătești auto-stopul.

Vrei sa fii Voluntar sau Stagiar pentru Eco Ruralis?

WWOOF România este un program al Eco Ruralis, o asociație care susține țăranii agroecologici și tradiționali din România.

Eco Ruralis este deschis să lucreze cu voluntari pentru a dezvolta WWOOF România și proiectele aflate în derulare. Dacă ești interesat/ă să lucrezi cu noi, te rugăm să ne trimiți un e-mail pe ecoruralis@gmail.com.

De asemenea, dacă dorești să donezi și să susții munca noastră te rugăm să citești pagina noastră dedicată pentru donații: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Doneaza/

Dacă ești interesat/ă să îți faci stagiatura la Eco Ruralis, te rugăm să citești aici: http://www.ecoruralis.ro/web/en/Home/Internships/

nike dunk high black leather chair for sale | Women's Nike Air Max 270 trainers - Latest Releases